top of page

!Deze lestabel  is onder voorbehoud van kleine wijzigingen!

BASISZORG EN ONDERSTEUNING

3DE GRAAD -  ARBEIDSMARKT FINALITEIT (BSO) -  DOMEIN MAATSCHAPPIJ & WELZIJN

Wist je dat één van onze leerkrachten Verzorging een eigen Youtube-kanaal startte? 

*FLX-UUR: Hierbij staan twee of meer leraren met expertisen in verschillende vakgebieden samen voor de klas.

**2x per jaar wordt er een vakoverschrijdende projectweek georganiseerd.

***Inclusief 2 keer een blokstage van 4 weken op woensdag, donderdag en vrijdag.

GOED OM TE WETEN

  • De meeste leerlingen stappen in na de 2e graad BSO Zorg & Welzijn: Verzorging-Voeding. Dit is de meest logische vooropleiding. 

  • Ook als je een andere richting volgde in de 2e graad BSO, TSO of zelfs ASO, is de instap in Verzorging mogelijk. Je moet dan wel bereid zijn om onder begeleiding achterstanden weg te werken als dit nodig zou zijn.

  • Aangezien we in deze richting sterk inzetten op zelfregulerend leren en het gebruik van digitale technologie (o.a. ook Virtual en Augmented Reality) is het gebruik van een laptop sterk aanbevolen. 

  • Een groot deel van de praktijk- en theorielessen wordt gegeven op locatie (WZC Leopoldspark te Leopoldsburg) in het kader van ons project The Learning Bridge. 

IETS VOOR JOU?

Je leert hoe kinderen en ouderen zich ontwikkelen. Je begeleidt kinderen bij spelactiviteiten en bejaarden in de animatie. 
Je krijgt een training in communicatie en in sociale en creatieve vaardigheden, onder andere door allerlei doe-opdrachten.  
Je maakt kennis met de basisbehoeften van de zorgvrager, met gezondheidsvoorlichting en -opvoeding en met EHBO. Je leert op een respectvolle manier hulp bieden bij handelingen van het dagelijks leven van de zorgvrager. 
Door het inoefenen van basistechnieken, word je vaardig in het toepassen van de gepaste verzorging en omgang bij het jonge kind en de oudere zorgvrager. Er gaat ook aandacht naar zorg voor voeding, textiel, woning en leefklimaat. De nadruk ligt op gezondheidsbevorderende maaltijden en kindervoeding, hygiëne en veiligheid. 
Wat je in theorie leert, pas je meteen toe in de praktijk, door praktijkoefeningen in verschillende vakken en vooral door de vele stages bij kinderen en bejaarden. Dit doe je eerst onder begeleiding en in eenvoudige situaties, later in gespecialiseerde en complexe zorgsituaties. 
Zo leer je steeds meer verantwoordelijkheid opnemen en zelfstandig werken! 
Als je sociaalvoelend bent, geïnteresseerd in wat mensen doen in hun dagelijkse leven en ervan droomt om te werken met kinderen, zieke mensen en bejaarden, als er niet tegenop ziet om de handen uit de mouwen te steken of om af en toe een heerlijke maaltijd te bereiden, kortom, als je praktisch aangelegd bent en je hebt zin voor verantwoordelijkheid, dan past de richting Verzorging perfect bij jou! 

Je kan ook HIER een kijkje nemen om te ontdekken wat de richting inhoudt en onze leerlingen aan het werk te zien. 

EN NADIEN?

Na het 6e jaar ben je Verzorgende en ben je klaar voor de arbeidsmarkt. Je kan dan werken in instellingen bij kinderen (tot 3 jaar) of bejaarden helpen in een bejaardentehuis. 
De meeste leerlingen volgen in onze school ook nog het 7de specialisatiejaar Assistentie in Wonen, Zorg en Welzijn/Zorgkundige om hun kansen op de arbeidsmarkt nog te verhogen. Vanaf september 2020 kan je ook kiezen voor het specialisatiejaar Kinderbegeleider op onze campus. Connectiviteit, dat nemen we heel erg letterlijk. 

bottom of page