Allemaal DUAAL!
Xpertisecentrum Duaal Leren Campus FLX
Wat is Duaal Leren?
Theorie & praktijk...
Duaal Leren is een geïntegreerd traject in het secundair onderwijs waarin algemene vorming, beroepsgerichte vorming en werkervaring één geheel vormen. Het is een 1-jarige opleiding binnen het 3de jaar van de derde graad BSO. Concreet ben je drie dagen per week op je werkplek en 2 dagen per week op school. Je ontvangt tijdens je opleiding een leervergoeding.
Geld verdienen en toch naar school gaan?
Het kàn met Duaal Leren...
-
Je leert minstens 20 uur per week op de werkvloer.
-
Het bedrijf geeft je een leervergoeding van maximaal 520 euro per maand. Je bouwt ook een aantal sociale zekerheidsrechten op en je ouders hebben nog recht op kindergeld.
Voor wie?
Iedereen die arbeidsrijp is...
Ben je iemand die het best leert vanuit de praktijk, arbeidsrijp is en dit graag vertaalt ziet in het certificaat voor zorgkundige, kinderbegeleider of kapper-stylist, dan is dit duaal leertraject iets voor jou. Als je slaagt voor de opleiding behaal je tevens je diploma secundair onderwijs.
Veelgestelde vragen
Maar.....
Heb ik een volwaardig diploma na duaal leren?
In een duale opleiding kan je dezelfde studiebewijzen behalen als in de andere richtingen van het voltijds onderwijs. Je kan er dus ook perfect je diploma behalen, en daarmee aan het werk gaan of besluiten om verder te studeren.
Kan ik tijdens het schooljaar starten met duaal leren?Ja. Tot en met de eerste lesdag na de herfstvakantie kan je instappen in een duale opleiding. Later starten met duaal leren is ook mogelijk, maar dan heb je wel de expliciete goedkeuring nodig van de klassenraad.
Wat is het verschil tussen duaal leren en een stage?
Bij een stage oefen je op de werkplek de competenties die je op school leerde. Bij duaal leren verwerf je ook nieuwe competenties op de werkplek, en doe je dat in het kader van een opleidingsplan. Doorgaans breng je bij duaal leren ook meer tijd op de werkvloer door dan bij een stage.